Blog

Voldoende moeder…?!

Bonk, bonk, bonk. Het is 3.30u. Thorben is wakker, al een minuut of 20 en laat nu weten er echt uit te willen. Gelukkig is zijn aangepaste bed onlangs helemaal bekleed aan de binnenkant zodat hij zich niet meer kan bezeren met het hoofdbonken.

We zitten in het donker op de bank. Het licht mag niet aan, dan zet hij het op een brullen. Lang leve YouTube. Zolang als het lukt houd ik hem op schoot. Stilletjes zodat hij niemand wakker maakt. Ik bekijk ondertussen mijn mail. Eindelijk! Mail van de gemeente over de PGB aanvraag die nog altijd (al sinds onze verhuizing…) loopt. Ik ben gelijk klaarwakker. Een onderzoeksbureau wordt ingeschakeld om op een aantal vragen vanuit de gemeente antwoord te geven. Er staan een stuk of zeven vragen. Lees ik dit nu goed?! ‘’In hoeverre kan moeder voldoende moeder blijven als ze in de zorgrol zit voor haar kinderen?’’ Thorben draait zich om. Zou hij het stoom uit mijn oren zien komen?!

Er gaat boven een deur open. Op de automatisch piloot loopt Stéan naar beneden en doet de deur van onze slaapkamer open. Hij draait zijn hoofd om en als ik knik loopt hij naar binnen en gaat op mijn plek in het bed liggen. Hopelijk gaat hij nog even slapen. Het is tenslotte pas 5.15u. Bovendien viel hij pas om 22.30u in slaap nadat ik al twee uur naast hem had gelegen. Ik werp nog een blik op de email… Sprakeloos. Dat ben ik.

Het is 6u, Dave is net de deur uit naar zijn werk. Thorben zit in zijn speelhoek en Stéan is gelukkig weer in slaap gevallen. Nadat al het brood gesmeerd is en de tassen gepakt hijs ik Thorben in zijn stoel en zet hem vast. Hij is het er niet mee eens. Met een filmpje op de tablet krijg ik hem zover. Droog kapje brood erbij, alles binnen zijn handbereik opzij schuiven en ik kan even snel douchen. Voldoende moeder?!

’’Zucht…..Precies één minuut rustig kunnen douchen. Tempo maken want Stéan is wakker. En wakker betekent actie. En actie kan van alles betekenen….Terwijl ik mijn kleren aantrek gluur ik even door het stalraampje. Dat dacht ik al…Stéan heeft de tablet van Thorben te pakken. En hij heeft Thorben getrakteerd op een cracker. Vanuit de badkamer roep ik dat hij de andere tablet moet pakken. Kansloos, ik weet het. Ik ben niet in zijn zicht, geen duidelijke instructie. Zo zal hij nooit doen wat ik hem vraag. Voldoende moeder?!

Fris en fruitig stap ik na slechts 4 minuten de kamer binnen. Best snel maar niet snel genoeg. Twee boze broers én twee geïrriteerde zussen die wakker zijn geworden van hun lieftallige broertjes. Slechts een paar minuten voor de wekker dus het had erger gekund…

Terwijl ik Thorben uit zijn stoel haal vraag ik Stéan zijn pyjama uit te trekken. Hij heeft zijn boterham gelukkig al op. De medicijnen van Thorben geef ik hem terwijl ik hem aankleed. Stéan vindt dat hij daarbij moet helpen. ‘’Stéan, ik kan het echt zelf. Trek jij je pyjama maar uit.’’ Hij doet een poging zijn broek uit te trekken maar besluit dan eerst naar het toilet te gaan. Voldoende moeder?!

Thorben werkt vandaag niet tegen dus ik ben vlot klaar. Nog even zijn kauwketting om, laatste hap medicatie en hij  is klaar. ‘’Mamaaaaaaa, poept!!!’’ Dat is heldere taal. Terwijl ik zijn billen afveeg neem ik met Stéan door wat hij moet doen als we klaar zijn op het toilet. ’’Jaaahaaa mama’’. Terwijl hij van het toilet naar de  kamer loopt ziet hij een kaartje van een spelletje liggen. Hij moet en zal het op de goede plek leggen. Voldoende moeder?!

Kak…… Als ik Stéan zijn kleren pak loop ik langs Thorben. Er was sprake van synchroonpoepen. Thorben heeft geen zin in een schone luier en blijft maar draaien. ‘’Stéan, trek nú je schone onderbroek aan. En denk er aan, bonnetje bij je billen.’’ Als ik eindelijk klaar ben met Thorben komt Stéan trots naar me toe….Zijn spijkerbroek al tot zijn knieën. Helaas zijn schone onderbroek nog in de hand. ‘’Kom knul, ik help wel even.’’ Voldoende moeder?!

De meiden kiften nog even over hoe de één naar de ander keek en wat ze daar van vonden. Stéan zegt dat ie te moe is om zijn jas aan te doen en Thorben zet wederom een kaakklem op de tandenborstel waardoor poetsen onmogelijk is. ‘’Ja doeg Benthe, tot vanmiddag.’’ Voldoende moeder?!

Stéan heeft zijn jas aan. Ik doe Thorben zijn shawl om en Eefke laat tactvol weten dat we hard zullen moeten fietsen om op tijd te komen. Deze intensief zorgende moeder weet zeker dat wij het gaan redden!

7 Reacties

 • lenie maurice de deugd

  Meer dan voldoende moeder Femke, ik heb meer dan bewondering voor je ! en niet alleen daarom houd ik van je !!😍 en nog dit: jij hebt een meer dan een fijne manier van schrijven over je meer dan best bijzondere gezin💋💋

 • Ingeborg

  Wat heftig om midden in de nacht te moeten zorgen voor 2 zonen en dat elke nacht op,nieuw Ik ben al geiriteerd als mijn jongens niet luisteren en zij kunnen zich heel goed zelf redden. Wat ik al helemaal niet begrijp is dat je na ruim een half jaar nog steeds niet hebt waar je recht op hebt. Ik hoop dat snel alles geregeld is.

 • Sylvia wildeboer

  Lieve Femke!!! Een super moeder ben je!!!

  ik ken iemand van school,heeft veel ervaringen met aanvragen van pcb s voor haar pleeg kinderen die alle 3 zorg nodig hebben.zij heeft een soort haar werk er van gemaakt. Wil je in contact met haar komen?

  Ik vind dat jij het supergoed doet maar t langzame werk van instanties kan soms heel frustrerend zijn. Zet hem op. Liefs!

  • Femke

   Dankejwel Sylvia,
   Gelukkig weet ik precies welke wegen ik moet bewandelen. Het is de bureaucratie die het zo frustrerend maakt. Maar ik zet door hoor!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *